Hvad er en web developer? Webdesign, webintegration og webmaster

Hvad er en web developer?

Der er så mange betegnelser for folk der arbejder i webindustrien. Mange der arbejder dagligt med det har faktisk også svært ved at skelne mellem det, især når udtrykkene ændrer sig, og engelske udtryk bliver mere populære.

Web developer

I dette indlæg beskrives

 1. Hvad er en web developer
 2. Hvordan kan man blive web developer
 3. Synonymer for web developer

Hvad er en web developer

En web developer er en form for udvikler indhold via World Wide Web (WWW),  som er grundlag for hjemmesider. Det er faktisk det hele.

Det er måske nemmere at forstå hvis vi bryder det lidt ned. Der er forskelige kategorier af web developers.

Der findes web designere, webintegratorer og webmasters. Disse arbejder i det som kaldes frontend og backend.

 • Web desginer, designer hjemmesider
 • Webintegrator, integrerer hjemmesider
 • Webmaster, styrer hjemmesider
 • User / bruger, er en som benytter hjemmesider
 • Frontend er det som en bruger ser når denne benytter en hjemmeside
 • Backend er det systemet bag en hjemmeside, som en bruger ikke ser. Det er også det som en webmaster bruger til at levere indhold til frontend

Bemærk at en webintegrator også er betegnelsen for en uddannelse. En webintegrator (ikke uddannelsen) kan også kaldes for en datamatiker (ikkeuddannelsen).

I webindustrien i dag er der dog 2 store faktorer der gør at alt virker ret indviklet.

Alle kan tage styret

De fleste web designere kan også delvis integrere deres designs til hjemmesider og omvendt kan de fleste webintegratorer designe en hjemmeside. I dag kan en webmaster ved hjælp af CMS (Content Management System), på overfladen helt undvære både web designer og webintegrator.

Ingen kalder sig selv for web developer

Selv om web develpoper er et dejligt enkelt og meget overordnet udtryk, så er der færre hvert år der kalder sig for web developer. Dette skyldes at industrien går væk fra at have altmuligmænd til at lave alt, til at have specialiserede roller. Det man mest ser er at det bliver opdelt i frontend udvikling og backend udvikling. Disse tager man ikke så let fejl af. Noget andet der sker er at man ofte søger folk der har ekspertise i en helt bestemt niche, f.eks. udvikler i et enkelt kodesprog, support, mobil udvikler, forfatter eller metode orienteret niche.

Hvordan kan man blive web developer

Enhver kan altså sige at de er web developer hvis de selv har laver deres egen hjemmeside. Det kræver hverken uddannelse, job eller dybere forstand i industrien for at være web developer, trods for at mange tror det.

De færreste uden erfaring når dog særlig langt. Selv hvis man bruger et genvejs værktøj som CMS, så er der stadig en masse arbejde forand en. Jeg tror slet ikke at man uden erfaring overhovedet ville kunne lave hård kode eller webdesign uden at trille en tåre og rive sit hår ud i frustration.

Derfor er det godt at der er nogle uddannelser der kan lære dig hvad det handler om, så du har en idé om hvad du kan blive.

Web designer

Designer working at the desk - Technical design concept

Web design er som sagt designet af en hjemmeside, men jeg har aldrig hørt om en stilling eller en uddannelse der handler om at du bare skal tegne hjemmesider på et tegnebræt for at andre kan se det og tænke “Det ville da have været en fin hjemmeside”. Nej. En web designer sider oftest bag en computer og bruger designer programmer til at designe og kode hjemmesider.

Fakta om web designere

 • En web designer arbejder primært i frontend.
 • De lærer primært at arbejde Adobe programmer (Photoshop og Indesign).
 • De koder oftest i HTML, CSS og JavaScript. Ofte bruges der hjælpe programmer som Dreamweaver til at producere koden, eller et CMS system.
 • Hård kode laves oftest kun i form af CSS, og deres stærke side er helt klart design.
 • Uddannelser der giver speciale som web designer kunne være multimediedesigner eller mediegrafiker.
 • Som web designer bør man være på udkig efter stillinger der søger web designere, grafikkere og UX designere.

Webintegrator

A software engineer programming at the desk - Programmer and developer concept

Integration af hjemmesider er ret udifineret. Den simple måde at forklare det på at man overfører design til kode. Men i den process skal koden skrives, sammensættes i både front og backend, samt have et domæne og en server at ligge på.

Fakta om webintegratorer

 • En webintegrator kan både arbejde frontend og backend.
 • De arbejder ikke meget med design.
 • De koder oftest i HTML5, CSS3, JavaScript, JAVA, PHP, ASP, .NET og RUBY.
 • De kan beherske Hård kode, men mange vælger at holde sig til at arbejde med CMS systemer.
 • Uddannelser der giver speciale som webintegrator kunne være datamatiker eller webintegrator.
 • Som webintegrator bør man være på udkig efter stillinger der søger web udviklere, udviklere inden for specifikke områder og frontend eller backend stillinger.

Webmaster

Webmaster working at the desk

En webmaster designer eller koder som så ikke.  De står for at levere indholdet til en side.

Fakta om webasters

 • En webmaster kan arbejde primært i backend.
 • De arbejder ikke med design eller integration.
 • Rigtig mange webmasters udvikler hjemmesider med CMS, men koder som så ikke. Læs mere i underpunktet, efter fakta boksen.
 • De fleste webmasters har ingen uddannelse. Uddannelser der giver speciale som webmaster kunne være webkommunikation eller kommunikation og it
 • Som webmaster bør man være på udkig efter stillinger der søger webmaster, SEO eksperter, eller CMS udviklere (f.eks. wordpress).

Bliv web developer

Ønsker du at starte på at lære om webudvikling, uden at fare ud i en uddannelse med det samme er det helt okay. Jeg anbefaler at man går ind på w3schools.com og lærer basis for HTML. Der kan du få smag for noget hard coding og og simpel web design.  Hvis du gerne vil guides en smule, så anbefaler jeg www.codecademy.com hvor du langsomt bliver guidet igennem trinene for at lære web udvikling. Siger kodning dig intet, så burde du kigge på et CMS system. Jeg anbefaler WordPress.

CMS (Content Management System)

CMS er et system der gør det nemt at lave hjemmesider. Et CMS system giver en bruger uden erfaring muligheden for at kunne opsætte en hjemmeside i løbet af meget kort tid. Samtidigt bruges det også af erfarende udviklere til at udgive sites hurtigt, og med et brugervenligt system.

Webmasters bruger dette værktøj til at kunne lave sites hurtigt. Ofte til lærer de sig den viden det kræver ved at prøve sig frem. Alt det kræver er at CMS systemet har de eksisterende muligheder, eller en udvidelse der muliggøre dem deres formål.

Det mest populære CMS system heder WordPress. Oprindeligt var det kun et blog system. I dag kan det bruges til alt.

Synonymer for web developer

Jeg har i indlægget valgt at bruge udtrykket “web developer”, men det er langt fra den eneste. Faktisk har jeg valgt primært at skrive web developer, fordi det mest søgte ord blandt dets synonymer.

De helt rigtige udtryk

På dansk ville det teknisk set være mest korrekt at kalde en web developer for webudvikler, web udvikler, web-udvikler eller internetudvikler.

Web udvikler / webudvikler / web-udvikler, er oversat fra det engelske web developer. Der er mange måder at skrive det på, men det mest rigtige er at skrive web udvikler, fordi at udvikler er oversat fra developer, og der i web developer er mellemrum i mellem web og developer. Jeg oplever at udtrykkene oftest bruges i opslåede stillinger, som søger en web developer.

Internetudvikler er komplet oversættelse af det engelske web developer. Når udtrykket internetudvikler anvendes er det oftest for at beskrive sin rolle som web developer. Der findes stillings annoncer der skriver de søger en internetudvikler, men det forekommer ikke nær så ofte som webudvikler eller web developer.

Andre brugte udtryk

Der er også nogle udtryk der bruges, men ikke er helt så rigtige. Det er især udvikler, programmør og datamatiker.

Udvikler, beskriver godt nok at man udvikler noget, men det dækker langt mere en web udvikling. I webindustrien bruges udvikler dog oftest til at beskrive web developers, i helt bestemte stillinger, oftest baseret på en et kodesprog. Der findes blandt andet JAVA udviklere, .NET udviklere, JavaScript udviklere.

Programmør, lidt ligesom udvikler, beskriver ikke kun web udvikling. En programmør er en som koder kode til forskelige forhavender, f.eks. maskiner, fjernsyn og selvfølgelig hjemmesider. I webindustrien er en programmør ofte kendetegnet ved at de koder fokuseret i et kodesprog. Der findes blandt andet stillinger som PHP programmør og ASP programmør.

Datamatiker, er i dag er en som har taget uddannelsen som datamatiker. Men det har ikke altid været således. I gamle dage kaldte man computere for datamater. Det var den gang at C64 var i sin storhedstid. I den tid ville enhver der kunne kode kunne kalde sig for en datamatiker. Men selv dengang, så var datamatiker et synonym for programmør, og ikke helt web developer.