WCAG – Hvorfor er det vigtigt?

WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) er en standard der er sat for at sørge for at websites har en høj standard indenfor tilgængelighed (Digitaliseringsstyrelsen, 2015). Ved at overholde denne standard, sikres hjemmesider en høj standard indenfor: web design, platforme, opbygning, semantik, indhold, anvendelse af teknologier (bl.a. XML, http, SOAP, WSDL, SPARQL) og tilgængelighed (W3C, 2017). At have en tilgængelig hjemmeside betyder at alle kan bruge den, inklusive handikapede web brugere, som f.eks. blinde personer, eller brugere uden mus (W3C, 2017).

WCAG - tilgængelighed for alle

WCAG – Hvorfor er det vigtigt?

Det er vigtigt at overholde WCAG. Det skaber et web-miljø hvor alle brugere har de samme tilgængelighed og muligheder. Det er vigtigt, især for brugere der normalt har forhindringer på nettet. Problemer med visuelt indhold, audio indhold, print indhold kan minimeres for brugere med et handikap (W3C, 2005). Med andre ord, så kan man øge sin potentielle brugergruppe på sin hjemmeside og samtidig formindske frustration af sidens eksisterende brugere.

Ved at fokusere på tilgængelighed,  kan man ende med et resultat der kan anvendes af alle; Hvilket kan ses som den fornemste opgave af en hjemmeside. At fokusere på tilgængelighed, medfører ofte mere arbejde og kompromiser på design området. Arbejder længe nok på det, kan man opnå den bedste løsning for alle. Tilgængelighed er ikke noget man optimerer en side til efter den er lavet. Tilgængelighed er noget man optimerer til på et operativ niveau, hvor man løbende inkluderer tilgængelighed som en faktor i det daglige arbejde (Krug S.. 2006. Don’t Make Me Think! A Common Sense Approach to Web Usability, Second Edition. United States of America, Berkeley, CA: New Riders).

Hvordan overholder man WCAG

For at have opfyldt WCAG skal siden opfylde en lang række krav i en passende grad. Ønsker man at læse mere om selve de tekniske krav der stilles, kan man læse W3C’s seneste guide til at forstå standarden.

Se guiden på w3c: https://www.w3.org/TR/UNDERSTANDING-WCAG20/

På et senere tidspunkt vil jeg skrive nye indlæg om hvordan man kan sørge for at overholde specifikke krav, hvordan man checker om man har gjort det rigtigt, hvordan man har en god tilgang til tilgængelighed og mine egne tips til hvordan man håndterer standarden.

Udfordringer ved at overholde WCAG

Noget af det sværeste ved at overholde WCAG, er at internettet udvikler sig konstant og WCAG ændres med den. Selv små ændringer på din hjemmeside kan medføre at den ikke overholder standarden længere. At gøre en hjemmeside tilgængelig for handikappede kan være særligt besværligt.

Det kan være ret omfattende arbejde at lave en hjemme som er visuelt flot og er tilgængelig for alle jf. WCAG. Det er omfattende da WCAG omfatter alt indhold på siden. Det er også meget populært at anvende et CMS (Content management system). De er oftest ikke optimeret til at overholde  WCAG. Bruger har ikke altid den tiltænkte adfærd, hvilket kan medføre at hjemmesider udfylder standarden forkert. Man  kompenserer ofte og vurderer tilgængelighed som værende mindre vigtig end at få mange brugere til hjemmesiden. Det betyder at man i realiteten trækker flere brugere til siden, men giver dem potentielt en dårligere oplevelse. Faktisk kan det at opfylde alt i WCAG, være ret dyrt og tidskrævende arbejde (Prosa, 2007).

Alfsutende ord

At overholde WCAG kan være dyrt og tidskrævende, men det medfører et bedre resultat, der er tilgængelig for alle, hvilket er en hjemmesides fornemste opgave.